26 d’ag. 2011

Lioneses

El secret de fer unes bones lioneses no és cap altre que coure la pasta "choux" en dos temps. No es necessita cap ingredient ni estri estrany i es poden omplir de molts gustos. Tot i que l'explicació pot semblar enrevessada us prometo que són xupades de fer!
En aquesta ocasió he escollit les clàssiques nata, però en forma de cigne:



Ingredients
Per la pasta "choux":

  • 250 ml d'aigua
  •  125 g de farina
  • 100 g de mantega
  • 4 ous
  • 1 mica de sal
Per omplir-les:
  • 250 g de nata per muntar
  • 20 g de sucre
Procediment:
  • Tamisar la farina
  • Precalentar el forn a 200ºC
  • En un cassó posar l'aigua, la mantega a foc lent i remenar una mica i quan bulli apagar el foc.
  • Abocar tota la farina de cop dins el cassó i remenar fins que sigui homogeni.
  • Encendre el foc per eliminar l'excés d'humitat a la massa. Sabreu que està llesta quan es separi dels costats del cassó (amb un minut més o menys). Deixeu refredar lleugerament.
  • Afegir un ou i remenar fins que estigui ben integrat. Fer el mateix amb la resta d'ous però sempre d'un en un.
  • Amb l'ajuda d'una mànega pastissera o de dues culleres formar boletes sobre un paper vegetal. No les feu gaire grans que un cop cuites augmenten el doble!
  • Pintar-les amb ou batatut
  • Enfornar durant 20 o 25 minuts sense obrir la porta del forn
  • Muntar la nata ben freda amb el sucre.
  • Un cuites les lioneses deixar refredar, tallar-les per la meitat i omplir amb la nata.
  • Enfarinar-les amb sucre llustre.
Nota: Per fer-les amb forma de cigne enlloc de boles he fer una forma de llàgrima amb la pasta. Pel coll i el bec es dibuixa una forma de 2 amb la mateixa massa sobre el paper vegetal (compte que han han d'anar en un altra fornada ja que el temps de cocció és inferior). La base del "2" s'aguantarà dreta amb l'ajuda de la nata un cop muntades.